Blat do kuchni – spiek, konglomerat czy corian?

Wielu klientów pyta nas o najlepsze rozwiązanie na blat kuchenny. Każdy ma swoje preferencje, inny gust, inny styl użytkowania i inny budżet. Poniżej przedstawiamy kilka opcji na blat kuchenny, wskazując ich plusy i minusy.

SPIEK KWARCOWY – ostatnio bardzo modny materiał, elegancki, luksusowy. Co to jest w ogóle spiek? Jest to mieszanka kwarcu i materiałów pochodzenia naturalnego, które są prasowane i wypalane w temperaturze 1200 stopni Celsjusza. Dzięki temu spieki są odporne na działanie wysokich temperatur – możemy spokojnie odstawić na taki blat rozgrzany garnek, bez obaw, że blat się uszkodzi. Możemy też obudować spiekiem kominek w salonie albo całą fasadę domu, bez obawy, że z czasem wyblaknie. Gwarancja na spieki na działania atmosferyczne to aż 25 lat!

  • Plusy: odporne na wysoką temperaturę, nie trzeba ich impregnować jak kamień naturalny. Nie ma porów, a więc jest tez odporny na zabrudzenia i plamy. Przyjemny w dotyku, nie blaknie, a ze względu na swoje pochodzenie naturalne nadaje każdej kuchni bardzo szlachetny wygląd.
  • Minusy: jest to materiał ceramiczny, a więc będzie wykazywał pewną kruchość i podatność na mechaniczne uderzenia, jednak spokojnie można na takim blacie kroić nożem bez obawy, że się zarysuje. Jest to też materiał dość drogi w porównaniu z innymi materiałami na blaty.

CORIAN – popularne rozwiązanie przez ostatnie dwie dekady, we wnętrzach odchodzi powoli z głównych trendów. Dlaczego? Mimo pięknego wyglądu, corian jest materiałem dość miękkim (skala twardości to 4 – diament ma 10). Zrobiony jest z żywicy i materiałów pochodzenia naturalnego. Duża zawartość żywicy powoduje, że corian jest bardzo podatny na zarysowania. Jest to jednak bardzo wdzięczny materiał do obróbki – można łączyć formatki w jednolitą całość gdzie nie widać łączeń, można formować zlewy, można frezować ociekacze, nadawać zaoblenia itp. Zarysowany corian można też wyszlifować – zabieg ten przywróci mu początkową gładkość, jednak samo szlifowanie jest dość uciążliwe, szczególnie w już użytkowanym pomieszczeniu.

  • Plusy: plastyczność, elegancki wygląd, tańszy od spieków, duża gama kolorów i wzorów do wyboru (gładkie, imitacje kamienia, marmuru itp.). Higieniczny, często stosowany na blatach w recepcjach i gabinetach lekarskich.
  • Minusy: podatność na zarysowania i plamy (kawa, wino), mało odporny na wysoką temperaturę. Do garnków używać należy podstawek.

KONGLOMERAT: bardzo popularny materiał nie tylko na blaty, ale również na stopnie i parapety. Mimo że też jest mieszanką żywicy i materiałów pochodzenia naturalnego, to jednak jego stopień twardości jest aż o 3 stopnie wyższy niż corianu i wynosi 7. Jest to więc materiał bardzo twardy.

  • Plusy: duża gama wzorów i kolorów do wyboru, aczkolwiek większość to odcienie naturalnego kamienia. Konglomerat można obrabiać na wiele sposobów – frezować, satynować, zaokrąglać; odporny jest na mechaniczne uderzenia, wykazuje wysoką wytrzymałość i odporność na plamy.
  • Minusy: niektóre konglomeraty (szczególnie te o matowej powierzchni) trzeba impregnować; materiał dość ciężki oraz droższy niż corian. Nieodporny na działanie wysokich temperatur (ze względu na zawartość żywicy) – gorące garnki musimy więc trzymać na podstawce.

Opisane materiały to tylko kilka przykładów spośród wielu dostępnych na rynku rozwiązań. Jeśli nadal masz wątpliwości, na co się zdecydować, skontaktuj się z nami, a na pewno doradzimy najlepszy materiał na blat do Twojej kuchni!